Kroner

Kroner

Tannteknikerfremstilt krone er en tannerstatning som lages når tannen er så skadet at den ikke lenger kan repareres med fylling, dvs at det er for lite frisk tannsubstans igjen. Kroner ser naturtro ut og har lang levetid.
De lages ved at tannlegen sliper og former restene av tannen, eller setter et implantat i kjeven. Det tas avtrykk, og farge bestemmes. Arbeidet sendes til tanntekniker som fremstiller kronen på modeller som er tilnærmet identiske med forholdene i munnen. I mellomtiden går pasienten med en midlertidig krone som beskytter tannen. Kronen prøves så på pasienten, og den blir deretter festet utenpå implantatet eller den slipte tannen med et sterkt sementlim.

Det finnes ulike kronetyper.

  1. Helkeramiske kroner – porselenskroner uten metall, men med en tannfarget indre kjerne. Brukes der estetikk er spesielt viktig og der tyggetrykk og slitasje er moderat.
  2. Metallkeramiske kroner – kroner som har en støpt indre metallkjerne med påbrent porselen på utsiden. Det blir ikke synlig metall. Disse har god styrke og estetikk. Kan brukes på alle tenner.
  3. Gullkroner – lages i gult gull. De er meget slitesterke og brukes oftest innerst i munnen hvor de ikke synes.

Arken tannlegesenter har spesialister på implantatkirurgi så vel som krone- og bro-behandling. Kontakt oss for undersøkelse og rådgivning.